Ciasto :
• 3,5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka drobnego cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 300 g zimnego masła roślinnego
• 4 żółtka
Jabłka :
• 1,5-2 kg jabłek
• 0,5 szklanki wody
• sok z 1 cytryny
• 1 szklanka cukru
• 4 łyżki kaszy mannej
• 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
- Jabłka obieram, kroję na niewielkie kawałki i duszę w wodzie. Gdy jabłka się rozpadną dodaję cukier i dalej duszę. Mieszam aby się nie przypaliły. Gdy woda wyparuje zdejmuję z ognia i dodaję cynamon i kaszę manną. Mieszam.
- Łączę w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukry. Dodaję margarynę i żółtka. Wszystko razem miksuję na kruszonkę.
- 3/4 ciasta wysypuję na blachę. Piekę 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po tym czasie na podpieczony spód wykładam nadzienie jabłkowe, a na nie wysypuję resztę ciasta. Piekę całość 40 minut w 180°C na złoty kolor.
- Szarlotkę można podawać na ciepło z ulubionym lodami. Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz