sobota, 20 kwietnia 2013

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe przygotowuje się błyskawicznie, nie wymagają wiele pracy, można dowolnie eksperymentować z dodatkami i są po prostu przepyszne. Są wilgotne, a kawałki czekolady wywołują pełen błogiego rozmarzenia uśmiech na twarzy. Znikają w mgnieniu oka :)



Składniki na ok 16 muffinów:


  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100g posiekanej mlecznej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • łyżki likieru advocat


 Sposób przygotowania :

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim naczyniu mokre. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
  Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz