niedziela, 25 sierpnia 2013

Rolada serowa

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami stała się nieodłącznym daniem uroczystości w moim domu. Jej przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe,  a efekt przepyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Składniki (blacha od piekarnika) :


  • 400 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, przyprawy
  • 350 g filetów z kurczaka
  • 350g pieczarek
  • cebula

Sposób przygotowania :


Jajka rozbijam, dodaję majonez i starty żółty ser. Masę doprawiam i wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne, aby ten papier był dobrej jakości, aby można było go oddzielić po pieczeniu). Piekę w 180ºC przez ok. 15minut, do lekkiego zrumienienia. 




Pieczarki oczyszczam, myję i drobno kroję. Na patelni zeszklę wcześniej posiekaną cebulę, dodaję pieczarki, pieprz i sól, duszę ok. 10minut. Filet myję, kroję i rozbić. Przyprawiam.

Od razu po upieczeniu placka serowego nakładam na niego pierś z kurczaka, a na to odsączone pieczarki z cebulką. Całość ścisło zawijam formując roladę. Piekę w 180ºC jeszcze przez 25 minut najlepiej przykrytą papierem aby się za bardzo nie spiekła, ponieważ będzie jeszcze odgrzewana. 

* Roladę można kroić gdy już całkowicie ostygnie i wtedy można odgrzewać do podania lub podawać na zimno









Sos czosnkowy (idealny także do pizzy) :
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • czosnek
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku
 
Czosnek drobniutko przeciskam przez praskę lub drobno siekam, mieszam z jogurtem i przyprawiam. Do sosu można dodać majonez.
Zdjęcia są po ostygnięciu rolady, po odgrzaniu rolada jest bardziej przypieczona i ma bardziej złoty kolor 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz