składniki (na ok. 20 gofrów) :
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jaja (oddzielnie białka i żółtka)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sos czekoladowy (2,5 szklanki) :
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki miodu
- ¾ szklanki kakao
- 60g gorzkiej czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz