piątek, 19 kwietnia 2013

Na dzień dobry lekkie gofry

Pierwszy raz zrobiłam gofry, z wypróbowanego już przepisu, wcześniej robiła je mama. Wyszły lekkie i przepyszne. Podałam z musem czekoladowym oraz z dżemem truskawkowym. Smacznego:)




składniki  (na ok. 20 gofrów) :

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja (oddzielnie białka i żółtka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
 sposób przygotowania :

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty). Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Sos czekoladowy (2,5 szklanki) :
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki miodu
  • ¾ szklanki kakao
  • 60g gorzkiej czekolady
Wlewamy do rondelka wodę i dodajemy następnie cukier, miód i kakao. Gotujemy do wrzenia ( cały czas mieszając ). Następnie masę zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałki, ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Sos przed podaniem należy schłodzić, aby zgęstniał. Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 10 dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz